Aanhoudende warmte en droogte

Aanhoudende warmte en droogte

Het is alweer een aantal weken warm en droog. Het KNMI voorspelt ook voor de komende periode nog warm en droog weer. Hierdoor is er een grotere kans op brand in de natuur. Het Waterschap roept daarnaast op om zorgvuldig om te gaan met water. Zorg in deze periode extra goed voor uzelf en uw medemens. De onderstaande tips helpen daarbij.

 • Drink voldoende
  Vooral bij kinderen, ouderen en chronisch zieken kan de aanhoudende warmte voor problemen zorgen. Het voedingscentrum adviseert om voldoende te drinken en u niet te veel in te spannen. Tussen 12.00 en 16.00 uur is de temperatuur en zonkracht het hoogst. Het RIVM adviseert daarom om op deze tijden zo veel mogelijk binnen te blijven de ramen te bedekken om de warmte buiten te houden.
 • Wees zuinig met drinkwater
  Als het lang warm is gebruiken we meer water. Er is voldoende drinkwater beschikbaar, maar de waterschappen adviseren om zo min mogelijk te gebruiken en bijvoorbeeld nu niet uw tuin te besproeien. Dit voorkomt drukverlies en ijzerdeeltjes in de leidingen. Deze ijzerdeeltjes hebben overigens geen invloed op de waterkwaliteit maar kunnen het water een bruine kleur geven.
 • Zwem alleen in aangewezen zwemwater
  Bij stralend zomerweer is het verleidelijk een duik te nemen in grote rivieren als de Maas en de Waal. Het zwemmen in de rivier is echter zeer gevaarlijk. Het advies is om alleen te zwemmen in water dat door de Provincie Gelderland is aangewezen als zwemwater. Voor meer informatie hierover kijkt u op www.zwemwater.nl.
 • Kijk uit voor blauwalg
  Als het lang warm is kan blauwalg voorkomen in het water. Water dat besmet is met blauwalg ziet er meestal blauw-groen uit. Drijvend aan het oppervlak vormt het een laag die op olie lijkt. Het waterschap controleert alle aangewezen zwemwateren op blauwalg. We adviseren u om alleen in aangewezen zwemwater te zwemmen. Let zelf ook goed op en zwem niet in water dat blauw/groenig ziet.
 • Voorkom natuurbrand
  Door de droogte en hoge temperaturen is het risico op natuurbrand hoog. Een kleine brand kan dan al snel uitbreiden en onbeheersbaar worden. Geniet van de prachtige natuur, maar wees daarbij extra alert. Een kampvuur maken en barbecueën in de natuur is verboden. Gooi sigaretten en glas weg in een afvalbak of neem het mee terug naar huis. Parkeer uw auto niet op bospaden zodat de brandweer snel bij het vuur kan komen. Ziet u een beginnend brandje? Bel dan direct 112 en geef door waar u bent. Blijf weg van het vuur en de rook en help andere mensen hierbij.
1
×
Laat je horen via een audio, video of tekst WhatsApp 0682279988
error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: