Blauwalg geconstateerd bij parkeiland in Zaltbommel

Blauwalg geconstateerd bij parkeiland in Zaltbommel

In het water rondom het Koning Willem-Alexander Park (Parkeiland) in Zaltbommel zit blauwalg. Dat zijn bacteriën die giftige stoffen produceren. Zwemmen in dit water kan leiden tot huidirritatie of maag/darmklachten. Water dat besmet is met blauwalg ziet er meestal blauw-groen uit. Drijvend aan het oppervlak vormt het een laag die op olie lijkt. Wij raden iedereen af om contact te hebben met het open water en met het water in de speelvijvertjes. De handpompen in de speeltuin maken gebruik van grondwater. Hiermee kan nog wel veilig gespeeld worden.

Wij plaatsen waarschuwingsborden bij de locatie

Omdat het overal warm is geweest kan blauwalg op meer plaatsen voorkomen. Het waterschap controleert alle aangewezen zwemwateren op blauwalg. We adviseren u om alleen in aangewezen zwemwater te zwemmen. Let zelf ook goed op en zwem niet in water dat blauw/groenig ziet. Ziet u een groene of blauwe drijflaag op het water? Meldt het dan bij meldpunt water.

Maatregelen
Waterschap Rivierenland, verantwoordelijk voor de waterkwaliteit in het rivierengebied, neemt de aanpak van blauwalg op zich. De verwachting is dat de blauwalg verdwijnt zodra het minder warm wordt. Op plekken waar blauwalg is geconstateerd, probeert het waterschap met extra watertoevoer de waterkwaliteit te verbeteren. Ben u in aanraking geweest met blauwalg? Spoelt u zich dan goed af onder de douche.

Niet zwemmen en vissen
Wij raden u af om in oppervlaktewater te zwemmen waar blauwalg is vastgesteld. Het waterschap adviseert om ook honden niet op plaatsen te laten zwemmen waar blauwalg is vastgesteld. Ook het vissen raden  zij af.

Actueel overzicht
Op de website van het waterschap staat een actueel overzicht van exacte blauwalg locaties: www.waterschaprivierenland.nl. Voor informatie over de kwaliteit van officiële zwemwateren kunt u terecht op de website van de provincie www.gelderland.nl/zwemwater.

1
×
Laat je horen via een audio, video of tekst WhatsApp 0682279988
error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: