Coöperatie Bommelerwaar realiseert eerste collectieve zonnedak!

Coöperatie Bommelerwaar realiseert eerste collectieve zonnedak!

Vandaag [25 juni 2018] start Coöperatie Bommelerwaar met de aanleg van het eerste collectieve energieproject: een zonnedak op het dak van de Gemeentewerf in Gameren. Er worden 375 panelen geïnstalleerd, genoeg om 25 huishoudens te voorzien van Bommelerwaar-Stroom, het nieuwe groene energie-product dat begin juli door Coöperatie Bommelerwaar geïntroduceerd zal worden. De komende maanden en jaren volgen meer energieprojecten. Zodat alle huishoudens in de Bommelerwaard met een energierekening mee kunnen doen. Op 27 juni a.s. om 17.00 u wordt het zonnedak symbolisch geopend door Willem Posthouwer, wethouder duurzaamheid Zaltbommel.

Coöperatie Bommelerwaar is op 28 juni 2016 opgericht als burgerinitiatief van bewoners en ondernemers die onder andere samen werken aan een energie neutrale Bommelerwaard. Bestuurder en kwartiermaker Antje van Ginneken over de beginperiode van de coöperatie: “We hebben in de eerste twee jaar enorm veel gedaan en ‘voorbereid’. We hebben flink geïnvesteerd in ons lokale en landelijke netwerk en hard gewerkt aan de conceptontwikkeling van ons ‘local for local’-energieconcept. Én we hebben de hele procedure leren doorlopen om één zonnedak te realiseren. We zijn beretrots dat we 27 juni tijdens ons tweede jaarfeest, de lancering van Bommelerwaar-Stroom kunnen aankondigen!”.

Coöperatie Bommelerwaar viert haar tweejarig bestaan op woensdag 27 juni 2018 met een openbaar publieksevenement bij Hotel van der Valk. Het wordt een bijzondere en feestelijke avond rondom het thema “een duurzame koers voor de Bommelerwaard”, met als speciale gastspreker Ruud Koornstra. Inloop vanaf 19:00 uur. Informatie en aanmelden via www.bommelerwaar.nl.

Drone opname zonnepanelen op de gemeentewerf te Gameren

Het project wordt, ondersteund door provincie Gelderland, gerealiseerd onder de zogenaamde ‘postcoderoos-regeling’. Deze regeling biedt belastingvoordelen (teruggave van energiebelasting) waardoor de coöperatie leningen kan aflossen die voor projecten worden afgesloten. Geld dat normaal verdwijnt, blijft zo binnen het gebied. De ‘postcoderoos-regeling’ geldt voor lokale, duurzame energieprojecten die in collectief eigendom zijn (bijvoorbeeld: zonnepanelen op het dak van de school, een boerderij of bedrijfspand) en waarvan omwonenden de stroom afnemen. Op deze manier worden de projectkosten op termijn volledig gedekt door de reguliere maandelijkse energienota’s van de deelnemende huishoudens, waardoor Bommelerwaar-Stroom toegankelijk wordt voor de gehele lokale bevolking, ongeacht hun financiële middelen, en daarmee mogelijk een belangrijke impuls geeft aan de energietransitie.

Het dak van de gemeentewerf Gameren, is beschikbaar gesteld door de gemeente Zaltbommel. Provincie Gelderland steunt het project via een subsidie en leden van de coöperatie financieren 25 % van het project. Green Giraffe adviseerde Coöperatie Bommelerwaar bij de voorbereidingen en zorgde voor langdurige financiering.

25 huishoudens in de postcode gebieden Bruchem 5314, Zaltbommel 5301-02, Gameren 5311, Kerkwijk 5315, Hedel 5321, Velddriel 5334, Kerkdriel 5331 en Rossum 5328 kunnen gekoppeld worden aan het zonnedak in Gameren | illustratie: Islant atelier voor stedenbouw
1
×
Laat je horen via een audio, video of tekst WhatsApp 0682279988
%d bloggers liken dit: