Zwemmen in grote rivieren als de Maas en de Waal is levensgevaarlijk

Zwemmen in grote rivieren als de Maas en de Waal is levensgevaarlijk

Ook de komende week is het erg warm. Een goede gelegenheid om verkoeling te zoeken op de strandjes langs grote rivieren als de Maas en de Waal. Zwemmen in grote rivieren is levensgevaarlijk. De gemeente Zaltbommel waarschuwen u voor de risico’s die zwemmen in rivieren en kanalen met zich meebrengen. Zo hopen ze ongelukken (met dodelijke afloop) te voorkomen.

Pas op voor temperatuurverschillen en sterke stroming
Een groot risico voor zwemmen in rivieren en kanalen zijn de temperatuurverschillen in het water. Aan de rand van de rivier voelt het water warm aan, maar in het midden van de rivieren of het kanaal is het water een stuk kouder. De kans op kramp is daardoor groot. Hierdoor raken veel zwemmers in de problemen. Daarnaast kunt u worden meegesleurd door sterke stroming en draaikolken in het water.

Rivier is voor scheepvaart
Vanaf een binnenvaartschip bent u als zwemmer bijna niet zichtbaar. Een schip kan niet zomaar uitwijken of vaart minderen. Ook de onderstroom die een schip veroorzaakt is verraderlijk. U kunt onder het schip gezogen worden.

Zwem in officieel zwemwater
Wij raden u aan om alleen te zwemmen in officieel zwemwater. Dat is natuurwater waarin u veilig kunt zwemmen. In onze gemeente wees de provincie Gelderland  de Neswaarden in Aalst aan als officieel zwemwater. Ook de Zandmeren in Kerkdriel is geschikt om in te zwemmen. De provincie controleert officieel zwemwater iedere twee weken. Op www.gelderland.nl/Zwemmen-in-Gelderland staat de actuele informatie over de zwemvoorzieningen.

Zwemlocaties te herkennen aan blauw bord
De aangewezen zwemlocaties zijn te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie Gelderland. Op deze informatieborden wordt de zwemwaterkwaliteit van het gebied weergegeven in een klasse; uitstekend, goed, aanvaardbaar en slecht.

Meer informatie
Meer informatie vindt u op de gemeentewebsite en op www.zwemwater.nl.

1
×
Laat je horen via een audio, video of tekst WhatsApp 0682279988
error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: