Meldingen zwemmersjeuk in Zaltbommel

Meldingen zwemmersjeuk in Zaltbommel

Afgelopen dagen kwamen meerdere meldingen bij de gemeente Zaltbommel over rode bultjes bij kinderen die gespeeld hebben in het water op het Koning Willem-Alexanderpark (Parkeiland) in Zaltbommel. Vermoedelijk is er sprake van zwemmersjeuk. Dit is een onschuldige maar vervelende lichamelijke reactie op parasietenlarfjes van watervogels.

Meer info vindt u op onze website: http://bit.ly/2JAbM3G en actuele informatie over zwemwater op http://www.zwemwater.nl/.

 

Allergische reactie

De parasiet komt via de uitwerpselen van watervogels in het water terecht. Uit de parasieteitjes komen vervolgens larfjes die op zoek gaan naar watervogels en dringen via de huid of poten naar binnen. Als de larfjes met een mens in aanraking komen, proberen zij de huid binnen te dringen. De larfjes worden direct door het menselijke afweermechanisme onschadelijk gemaakt. Bij veel mensen ontstaat een soort allergische reactie waardoor de huid gaat jeuken. Dit gaat na een aantal dagen weer over. Wij raden kinderen die op het Parkeiland in het water gespeeld hebben aan de handen goed te wassen. En te douchen als ze met meer dan alleen de handen het water aangeraakt hebben.

 

Parkeiland geen zwemwater

Het water op het Parkeiland is geen zwemwater en wordt ook niet door de provincie Gelderland gecontroleerd. Om die reden en omdat het een normaal en relatief onschuldig verschijnsel is, plaatsen wij hier geen waarschuwingsborden. Zwemmersjeuk is overigens met de normale zwemwateronderzoeken niet aan te tonen. De larfjes zijn met het blote oog niet te zien. Wij raden iedereen aan om alleen te zwemmen in officieel veilig zwemwater. Op de website van de provincie Gelderland staat de actuele informatie over de zwemvoorzieningen in onze gemeente.

1
×
Laat je horen via een audio, video of tekst WhatsApp 0682279988
%d bloggers liken dit: